Don't Judge the blog by it's followers

Tuesday, 17 September 2013

Plagiat atau Copy Paste

Bismillahirrahmanirrahim…

Hari ini hati agak tergigit, entah bagaimana hendak saya katakan. Ianya bukanlah isu yang besar tapi sedikit sebanyak melanggar etika penulisan. Baru hari ini saya sedar dengan sepenuh hati betapa pentingya lecturer meminta kita meletakkan “Rujukan”, “footnote” dan sebagainya apabila melakukan assignment.

Pernah dengar plagiat? Ianya merupakan hasil mencedok karya atau tulisan orang lain yang disiarkan kembali sebagai karya sendiri (biasanya dalam hal karang-mengarang).- Dewan Bahasa dan Pustaka.

Saya pernah ditegur oleh seorang rakan yang meminati bidang penulisan: “jika copy ayat, kata-kata dan sebagainya, pastikan tulis nama penulis asal atau lebih senang hanya taip “copy paste”. Dan sekarang saya faham. Bila ianya terjadi pada diri sendiri.

Apa perasaan kalian jika hasil tulisan kalian terpapar di dinding Facebook orang lain tanpa nama kalian disebut atau tiada tulis “copy paste”?

Its about originality.Ini bukan soal nama dan kebanggaan. Ini soal hak dan etika. Ya, saya senang jika benda itu dikongsi untuk perkara baik dan berbaik sangka tentangnya. mungkin jika “dia” faham skop penulisan ini, mugkin juga dia tidak buat begitu.

Baiklah. Ini juga bukan satu kemarahan kepada mereka tetapi bersikap teguran. Saya juga turut menegur diri saya sendiri. 

Ada kenalan di facebook yang mencedok kata-kata dan puisi saya tanpa meminta izin dan apabila saya terbaca, mata tidak berkedip dan sepotong ayat bermain di fikiran “..eh ni macam ayat aku..”

Selepas itu ayat klise akan dibalas oleh penulis asal:” macam kenal saja ayat ini”
Jaga-jaga, mungkin penulis asal bagi anda signal.

Untuk lebih lanjut, bolehlah baca analogi yang ditulis oleh Bahruddin Bekri. Seorang penulis yang saya minati dan kagumi.


Copy paste from :Penulis Bahruddin Bekri 

Ini antara contoh yang bagus. Copy paste cerpen dan letak nama penulis. Alhamdulillah. Kerana sebelum2 ini bukan sahaja cerpen saya, malah ramai lagi, yang cerpen atau artikelnya dicopy paste tidak letak nama.

Ada apa pada nama? Memang tidak ada apa2. Malah secara peribadi, kalau letak di bawah tulisan itu 'copy paste' pun tidak ada apa2.

Tetapi, yang pernah saya jumpa, copy paste cerpen saya kemudian ada orang komen, "Bestlah cerpen awak."

Kalau orang yang copy paste tadi cakap, "Saya copy saja." Tidak ada masalah, tetapi boleh pula dia jawab, "Terima kasih. " Siap ada smile lagi.

Apa perasaan si penulis originalnya? Tidak boleh bayangkan?

Kita letak perkara ini dalam satu perspektif. Bayangkan seorang lelaki bernama Ali dan anak perempuannya masuk ke dalam lif yang sesak. Di sebelah anaknya berdiri seorang lelaki dan di hadapan Ali berdiri seorang mak cik yang kecoh.

Mak cik kecoh itu pandang anak Ali, kemudian pandang lelaki sebelah anak Ali dan kata, "Cantiknya anak awak."

Lelaki itu pula sambil senyum2 bangga jawab, "Terima kasih."

Dapat rasa? Atau belum cukup lagi? Kalau belum cukup kita ubah pula, anak Ali tadi jadi isteri Ali dan letak dalam situasi yang sama.

"Cantiknya isteri awak."

"Terima kasih." Sambil senyum2. Apa perasaan Ali?

Jadi, isunya di sini adalah, tidak ada orang yang suka orang lain menyamar jadi dirinya. Itulah isu sebenarnya.

Isunya lebih daripada sekadar plagiat. Kalau tidak mahu letak nama penulis (untuk saya sahaja, orang lain mungkin rasa perlu), tidak mengapa tetapi jangan mengaku dan menyamar jadi penulisnya. 

Ini kerana untuk setiap penulis, tulisan itu adalah umpama anaknya sendiri. 

Sekian

Sekarang anda nampak?
Salam muhasabah,
-TSK-
Sungai petani.


No comments:

Post a Comment