Don't Judge the blog by it's followers

Friday, 25 January 2013

Hala Tuju

Tepat jam 5 pagi, safely arrived at Kuala lumpur!
Bandaraya ini pernah ku jejak dahulu untuk satu tempoh yang tidak panjang tapi cukup memberi pengalaman. Dan berdasarkan pengalaman lalu, maka berbondong-bondong lah beg barang yang ku bawa. Nasib baik si adik datang sekali, boleh meringakan beban sambil  bawa dia datang bercuti di Kuala lumpur. Seperti biasa, rumah maksu ma menjadi “station” bagi sesiapa sahaja sanak-saudara kami yang terdekat untuk bertapak di sini.
Tetiba terfikir, selepas praktikal nanti, ke mana hala tujuku?
Bekerja atau sambung master?
Ustaz Abu Bakar pernah berbicara tentang master in Islamic business yang pada awalnya beliau sedang usahakan ke pihak atasan. insyaAllah, sekiranya proposalnya siap diterima maka September ini dah boleh masuk mendaftar.

melangkah untuk berjaya


Apa-apa pun lihat sahaja nanti. Sebab hanya Tuhan tahu apa ada depan nanti. Sebagai manusia kita hanya mampu merancang dan sebaik-baik rancangan adalah ketentuan Allah bukan?
                                                            

Tuesday, 15 January 2013

Tangisan dalam kesayuan

Barang-barang masih menunggu ku mengemas “mereka”, satu apa pun belum terusik untuk dikemas. Lagu “without you” by Mariah carey seolah menusuk di kalbu, fikiran ku kosong hati ku menjadi rawan.
kak..selalunya orang dah abis exam ..happy je..kak tak pun..”
Balasku..”tahla adik….kak tak tahu nak rasa apa”
insyaAllah kak..ada jodoh jumpa lagi tuu”
Lagu “without you” terus menerus ku dendangkan tanpa henti…
Lirik nya seolah menari bersama kenangan…”No… I can’t forget this evening”
No I can't forget this evening
Or your face as you were leaving
But I guess that's just the way
The story goes
You always smile but in your eyes
Your sorrow shows
Yes it shows
No I can't forget tomorrow
When I think of all my sorrow
When I had you there
But then I let you go
And now it's only fair
That I should let you know
What you should know

I can't live
If living is without you
I can't live
I can't give anymore
I can't live
If living is without you
I can't give
I can't give anymore

Well I can't forget this evening
Or your face as you were leaving
But I guess that's just the way
The story goes
You always smile but in your eyes
Your sorrow shows
Yes it shows


Langkahku seolah berat meninggalkan UUM…dan mereka-mereka yang ku sayangi
Kenangan tetap mengekori, hanya bila ku terlena ia bisa berhenti merasa sayu di hati.
Ya…sedih di hati terpancar di riak wajah, senyuman sukar ku ukir, sesekali rona mata ingin berair. Jiwaku mudah tersentuh dan cepat sedih..ya..itulah..yang bernama teman setia ketenangan. Anis “teman setia” dan ada yang kata maksud manja. Sakinah “ketenangan”.kata seseorang kepadaku…lepas ni panggil sakinah supaya tenang sikit hati tu, jangan manja sangat. Heee…manjakah aku?
Selalu manjakan hati kot. Layan sangat kehendak hati tu..kan dah parah! Aku berbicara senyap-senyap di dalam hati. jiwa ini kadang meronta sayu meminta sesuatu yang tak pasti.
Tiba-tiba terasa sayu…
Butiran demi  butiran ku titiskan
Akhirnya tertumpah…
Rasa senak sangat di hati…
Tangisku esak…
Ya Allah….kenapa dengan hatiku….

Friday, 11 January 2013

Oh My "Praktikum"

Motor kriss berplat PEQ 4166 ku tunggang untuk membawa diri ini ke pejabat CUIC, biha membonceng bersamaku di belakang, alahai si budak kecik yang cute, orangnya manis persis idaman sang jejaka. Kami berdua memulakan perjalanan dari kolej kediaman ke CUIC untuk mengambil slip penempatan praktikal. selepas selesai urusan di CUIC, kami menuju ke HEP pula untuk mengambil testimonial pelajar (senarai penglibatan student dalam aktiviti-aktiviti universiti dll). Setiap helaian testimonial diselak-selak, melihat kegiatan aktivitiku selama hampir 4 tahun di sini.
________________________________________________

Praktikal? Latihan industry? Internship? Inilah ayat-ayat klise bagi student last year yang perlu hadapi sebelum tamat pengajian. Term “praktikal “ ini adalah the common thing among final year student, ada juga yang kata praktikal ini umpama pra- bekerja.
Agaknya, apa yang bermain di fikiran budak-budak yang nak praktikal ni kan?
Hari pertama?? Ramai yang resah dan gelisah dan juga bimbang untuk membawa diri di sana nanti. insyaAllah..kataku…” semuanya akan berjalan seperti biasa, Cuma biasakan diri dengan orang-orang di sekitar kita nanti” dan pandai-pandai lah membawa diri, yang penting jangan berat mulut atau sombong.
Seramai 6 orang coursemate saya yang bakal menjalani praktikal di YaPEIM K.L. kami semua di tempatkan tingkat yang berbeza mengikut unit masing-masing. Ada yang dapat unit penyelidikan, Smart-Venture, dan Ar-Rahnu. Kebanyakan mereka dapat bahagian penyelidikan.


-Budak bakal praktikal (4 Feb -26 Mei 2013)


Tuesday, 8 January 2013

Mereka berkata..aku berpuisi


Bapa –bapa ..ibu..ibu..pak cik-pakcik, mak cik-makcik…kakak..abang..adik…dan kamu semua..
Dengar sini, usah pusing, peningkan hati dan kusutkan bicara..
Anak muda caranya lain
Mulut yang berbuah sedap merasa walau tidak dapat telan
Kata-kata yang tersambut mengunyah keras
Dan aku tidak marah…
Sedarah yang denganku mengalir kepanasan telinga mendengar
Jika itu topik bicaranya…
Umpama meneguk air kosong
Kerna yang terkeluar hanyalah kosong….
Bimbang ganjarannya juga kosong…

Puisi adalah sebuah kejujuran
Jangan endahkan andai tidak suka..
Usah mencari kunci kata di sebaliknya
andai hanya sangka-sangkaan di mulut
Kata-kata mereka sedikit tidak mematahkan hati
Pedih juga tiada
Jiwa-jiwa yang mengerti untuk yang memahami...
Cara ini kulebarkan demi berkarya
Usah menilai sepi..
Tika alam maya merosak alam nyata
Jangan dibawa ke alam realiti
... Hati yang tidak puas bisa berkata
Maaf ku katakan...
Sepatah tentangku
Mungkin seribu patah lagi akan berbicara tentangmu...

Maaf ..andai bicara tanpa suara ini bisa terganggu hidupmu...
Lalu tersenyum melihat gelagat manusia
Bicaralah sesuatu yang hanya engkau tahu
Dan diriku tahu..




berhenti berfikir apa yang manusia lain katakan...selagi ianya tidak melanggar syarak...
- Ashikin Rahmat-

Sunday, 6 January 2013

Karakter untuk Karier

Lecturer OIC saya yang cukup baik, sporting dan apa lagi istilah yang boleh saya gambarkan adalah beliau seorang pensyarah yang jarang saya jumpa. Pensyarah yang bejiwa bapa dan sahabat. Persisnya seorang pakar kaunseling. Cukup dengan hanya sekali bertandang ke biliknya untuk menghantar tugasan, rancak perbualan merona di ruang biliknya. Dari soal akademik hinggalah terbabas ke soal hati dan perasaan. Isu perkahwinan yang membuatkan topik soal hati dibuka tatkala itu. Beliau yang saya maksudkan adalah ustaz Abu Bakar Hamed.


Ustaz memberi pendapat dengan memberi gambaran dan menilai tiap butir perkataan saya. Alhamdulillah, sepertinya ustaz menjiwai jalan cerita saya. Pengalaman mudanya juga mungkin begitu. Hati saya berbisik. Masakan beliau mudah mendalami dan memahami andai tidak pernah rasa.
Itulah kali pertama, saya bercakap dengan ustaz dengan panjang lebar, kalau di dalam kelas, peluang yang seperti ini tidak mungkin dapat dialami melainkan perbincangan dua hala berlaku secara informality.
Ustaz “mesra pelajar ini membuat saya rasa malu dengan diri sendiri. Sepatutnya student yang tegur dahulu menanyakan khabar dan sebagainya. Tetapi ustaz yang akan mulakan dulu conversation dengan student. Ustaz selalu ambil berat perihal studentnya.
Di ruangan chatting di facebook, menjadi medan kami berbicara.
Hari ini, ustaz memberi pendapat setelah soalan berkaitan karier apa yang sesuai dengan saya. Soalan itu saya ajukan dek kerana saya memaklumkan kepada ustaz minat untuk bekerja lebih membuak di hati berbanding menyambung master.
dari pemerhatian ustaz, ustaz tidak sempat nak faham saya kerana baru sekali bercakap.
Kata ustaz:
anis..seorang yang agak sentimental dan berjiwa sensitif dan memerlukan perhatian,
“orang macam kamu memerlukan seseorang untuk melayan perasaan dan emosi , jika tidak minda kamu tidak tenang”

Dari kata-kata ustaz tadi terus saya akui dan menyambung kata-kata ustaz tadi dengan memberitahu bahwa, jika tidak diluahkan pada orang mungkin saya akan meluahkan melalui penulisan.
Berbalik soal karier tadi, dari perbicaraan tanpa suara tadi, ustaz memberi idea untuk saya terlibat dalam bidang penulisan. Ini kerana minat saya terhadap penulisan lebih terfokus.
“anis berimaginasi tinggi, ustaz rasa anis perlu melatih diri menjadi novelist”
Tapi ustaz, saya jarang baca novel…
Lalu ustaz membalas:
“menulis novel dan membaca novel adlah dua perkara yang berbeza. menulis memerlukan latihan. untuk menulis kita perlu membaca dahulu”


Ustaz berpendapat agar saya menulis cerpen atau menghantar karya-karya penulisan puisi di radio. Ustaz seronok memberitahu bahawa beliau juga seperti itu, ketika menghantar karya di radio. Lalu berkumandang karya kita di baca oleh DJ radio. Pasti satu pengalaman rasa yang indah!
Ustaz mendorong buah fikiran saya untuk berlatih menulis.
Saya bukanlah student aliran sastera mahupun degree’s student dalam  jurusan  bahasa melayu, tetapi minat untuk berbahasa indah itu sudah menjadi makanan hati saya. insyaAllah improvement yang perlu saya ambil adalah dengan mengkayakan perkataan-perkataan baru agar tidak jemu ditulis supaya tiada pengulangan yang sama serta berbahasa biasa.
Pesan ustaz sebelum mengakhiri perbualan kami di ruangan chatting:
“isi masa lapang dengan minda yang berfikir.
 jangan biarkan minda kosong kerana perkara lain akan menguasai minda kalau ia kosong.”

Terima kasih ustaz !



Thursday, 3 January 2013

Semalam yang ku rindui..

Semalam…(2 Jan 2013)….demi menghilangkan keberatan di fikiran dan agak stress dengan exam yang berderet, saya keluar berjalan-jalan melihat alam. Alam hijau yang memberi ketenangan. Area UUM sangat kaya dengan hidupan “hijau”…Alhamdulillah jalan sambil berzikir melihat benda-benda hijau dapat melapangkan fikiran yang semak. sempat jugak saya singgah ke bilik kelab PERKIM, lorong tu nampak sunyi tapi tidak di mata saya...
Penghujung bulan jan ni insyaAllah, saya akan berangkat ke Kuala Lumpur, menjalani praktikal di Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia as known as YaPEIM. Allah telah memudahkan urusan penyewaan rumah di sana. InsyaAllah bakal menetap di Apartment Pantai Indah, Pantai Dalam. Episod baru dalam fasa hidup akan dijalani.
Telah lama ingin keluar dari kepompong lama dan jalani hidup dengan kembara ke negeri orang untuk menguji kemampuan diri. Dari dulu lagi ingin berhijrah sebab tak nak stay di tempat yang sama. Pengalaman bekerja di k.L dulu masih segar tersimpan di dalam kotak  memori. Doakan rezeki saya sentiasa bertambah dan dimurahkan rezeki selalu!
Tanam azam dalam diri, ingin membina karier sendiri dengan langkah sendiri dan tersendiri.
Memori di UUM terlalu banyak untuk dikenangkan..sungguh kerinduan itu telah pun menjelma di benak kala ini.
Terima kasih ya Allah..atas segala-galanya…

Lorong Itu Tidak Sunyi...
Riuh Rendah Kedengaran Mereka Ketawa
Lorong Itu Tidak Sepi
Kerna Wajah Keceriaan Mereka Jelas Terpancar

Semalam..
... Lorong Itu Ku Lalui
Sebuah Sketsa Bermain Di Depan Mata
Sungguh Aku Rindu.

di sini punya cerita ku dan mereka....