Don't Judge the blog by it's followers

Sunday, 28 October 2012

Tinta si Sahabat Maya

Saat ku mengenali sahabat maya di laman sosial facebook, terkesima sekejap dengan dirinya ..seolah-olah telah mengenali diriku secara dekat. Hanya bertalikan “Ukhwah” kami seperti sejiwa bersama dalam mengeluarkan kata-kata, status FB ku dikomennya dengan memberi pandangan serta kata-kata pemikat jiwaku..
Terdetik di hati ingin melihat orangnya, tapi apakan daya pintaku agar beliau menjelma dari maya seolah dibisukan dengan alasan suatu hari nanti “kita pasti akan mengenali secara fizikal” . Mungkinkah dia pelajar sini juga atau sebaliknya. Apa-apa pun itu bukanlah sebab atau syarat untuk berukhwah bukan?
Saya senang berbicara dengannya walau hanya dia mengenali saya, terasa seperti tidak adil apabila saya tidak dapat melihat wajahnya kerna beliau tidak meletakkan sekeping gambar pon di facebook nya...
                                                            
Suatu hari, kebinggungan saya bertambah apabila beliau meninggalkan pesanan di ruang “message” facebook saya dengan pertanyaan seperti ini:


Assalamualaikum.. akak..
Dari blog akak..pnulisan akak lebih kepada hati dan penghayatan diri.. serta ana lihat ada elemen kasih sayang dan pengharapan.. jadi terungkap di pemikiran cetek ana ini untuk bertanya beberapa rangkaian soalan kiranya akak sudi...
Dari penulisan dan gambar dalam blog akak yang memaparkan "temenung" seorang diri, ana  ingin bertanya untuk kepastian.. sekurangnya ana mengenali sahabat ana ini bkn hanya pada luaran.. izinkan ana btanya..
pertama:akak rasa sunyi ke?
kedua:akak sedang mecari pasangan terbaik utk akak ke?
ketiga: akak risau masa depan akak yang x pasti lagi mcm mana?
sekiranya persoalan ini mampu dijawab,jawablah dgn hati..kiranya ianya terlalu rumit.. selamilah diri. maafkan ana akak sekiranya apa yg ana rasa ini sama dgn apa yang akak rasa.. saya hanya ingin berkongsi.

******************************
Allah pinjamkan ilmunya untuk saya memahami org.. hm.fitrah kita sbg manusia ni memang banyak pemikiran, perasaan, keinginan, nafsu yg ingin dicapai namun semua itu ada batasnya yg mjadi kokongan pada diri.. dan kita adakalanya jadi serba salah dgn diri kita krna jwpan yang tak pasti..
akak.. akak ada kekuatan tersendiri dan luahan akak secara baik mlalui pnulisan.. dan terkesan juga dihati saya, sbb itu sy percaya akak mnulis dari hati dan naluri akak sdiri. 'Sesungguhnya setiap ksulitan itu ada kemudahannya'..
*****************************
“Adakalanya kita menjadi serba salah dengan diri sendiri kerana jawapan yang tidak pasti.”

Allahu rabbi…belum pernah saya jumpa dengan insan seperti ini, rupa-rupanya dia juga mengikuti blog TSK. Saya membalas tiap pertanyaannya dan mengatakan apa yang menjadi persoalannya adalah jawapan buat dirinya juga. Segala tekaan dari pemerhatiannya mengenai diri saya dibaca satu per satu. Ada beberapa soalan lagi yang saya tidak dapat kongsikan di sini kerana terlalu peribadi.  Bagaimana bisa seorang yang tidak pernah bersua muka denganku sepertinya dia mengetahui tiap coretan hatiku..(bermonolog dalam hati).
Allah menghantar beliau kepadaku pasti tidak sia-sia bukan? Hikmah berkawan adalah rahsia Allah kerna kita tidak tahu apa akan ada depan kita nanti.

click  "picture"  for the full image ^^

Semoga kami bertemu di alam nyata! ^^

No comments:

Post a Comment