Don't Judge the blog by it's followers

Thursday, 31 March 2011

Ziarah Hospital Alor Setar...

kenangan semasa program ziarah hospital 1 april 2011
Assalamualaikum w.b.t...kepada semua pembaca blog saya....


InsyaAllah di sini ada beberapa perkongsian mengenai adab menziarahi pesakit....harap kita semua faham dan memahamkan orang lain...kadang2 bnda ni nmpk biasa..tapi sebenarnya....nak hidup kenalah ada adab2nya kan...dari sekecil-kecil perkara hinggalah sebesar2 perkara...dengan Allah pon ada adabnya.....


sapa yg sumke....bacalah dgn hati.
..
ADAB MENZIARAHI ORANG SAKIT
Baginda Rasullulahah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud: Sesiapa yang menziarahi orang sakit atau menziarahi saudaranya kerana Allah, dia akan diseru malaikat dengan seruan: “Alangkah bagus engkau, alangkah bagusnya perjalananmu, telah bersedia untukmu sebuah rumah di dalam syurga!’ (Hadis diriwayatkan oleh at-Tarmizi)

1.      Jangan duduk terlalu lama ketika menziarahi pesakit kerana perbuatan itu mungkin mengganggu pesakit yang hendak rehat, disarankan dengan bersederhana. Kekerapan boleh dilakukan selang sehari jika keadaan pesakit itu baik. Sebagaimana puisi Ibn Duraid: "Ziarahi dari semasa ke semasa, kalau kerap dilakukan merimaskan, Hujan kalau selalu turun menjemukan, kalau terhenti tangan menadahkan harapan"

2.      Hendaklah disentuh dan pegang tangannya serta letakkan tangan didahinya dan tanya tentang penyakit serta keadaannya sekarang.

3.      Hendaklah kita doakan agar cepat sembuh dengan menyebut: Semoga Allah menyembuhkan ....( sebut namanya).

4.      Doakan dan ceritakan tentang kelebihan sakit yang dialami oleh para sahabat, Rasul, Nabi dan juga orang beriman supaya pesakit itu tidak merasa resah gelisah terhadap kesakitan yang dialaminya.

5.      Berikanlah nasihat-nasihat yang baik. Serta ucapkan perkataan 'sabarlah sakit ini adalah satu ujian Allah dan cubaan semata-mata di atas ketakwaan seseorang terhadap Allah kerana sakit ini juga seseorang memperolehi ganjaran pahala yang banyak'.

6.      Jangan makan makanan yang dihadiahkan kepadanya atau makanan yang telah disediakan untuknya. Sekiranya kita makan makanan tersebut, hilanglah pahala ibadat ziarah itu.

7.      Sunat dibacakan doa untuknya yang bermaksud:"Ya Allah hilangkanlah penyakitnya, wahai Tuhan bagi manusia sembuhkanlah. Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada sembuhan melainkan sembuhan dari Mu jua sesuatu sembuhan yang tidak meninggalkan sebarang penyakit" . (At-Tarmizi)

8.      Disunatkan orang yang menziarahi pesakit berdiri di sebelah kepala pesakit.

9.      Mengingatkan pesakit tentang syahadah jika ia sedang nazak.
.

No comments:

Post a Comment